In perioada 15-17 iunie, in Tulcea, am avut parte de un eveniment proaspat…. nou-nascut adult al vremii prezente dintr-o zona mult discutata – Mediu si inevitabil traita si experimentata zi de zi de – Oameni.  Transpus inovativ intr-un festival international de film, evenimentul a fost pregatit din timp de oameni inimosi, unii de pe alte meleaguri europene – Franta de exemplu! -, pentru ca ei s-au gandit sa aduca intr-o zona autentica a naturii – Delta Dunarii – subiecte si teme capabile sa ne puna neuronii in actiune, depasind zona gandirii prezente catre o alta realitate a existentei noastre – Viitor durabil.

Liderul echipei Benjamin Ribout, sau Ben pe scurt, o fiinta energica ca o baterie de ultima generatie, placuta la vorba si deschisa la ascultare, s-a impartit in toate directiile incercand sa acopere institutii, kilometri, actiuni si rezultate si sa convinga oamenii de calitatea oferita. S-a imprastiat in fiecare zi si s-a adunat de fiecare data, proaspat si plin de speranta ca va fi un eveniment frumos, apreciat si in final util. L-am admirat pentru perseverenta si incapatanarea calma si subtila prin care initia si finaliza actiuni, pentru exemplul propriu prin care motiva audienta, membrii ai echipei si voluntari deopotriva, pentru amabilitatea in a-i asculta pe toti ….. mai mici sau…  Mai Mari, oameni din jur si pentru modestia cu care isi derula rolul. M-am suparat ca a plecat fara sa ne luam ramas bun, fiind ancorat în a lasa totul asa cum era la start, dar probabil ca am sa-l iert stiind sigur ca inca nu s-a dezmeticit si cu speranta ca intr-un alt an ne vom revedea la o alta editie a festivalului.

Ce pot sa va spun?……. nimic mai mult decat o opinie personala, trecuta prin sita propriilor experiente. Mi-a placut!!!! Mi-a placut pentru ca am reusit sa ies din rutina profesionala. Mi-a placut pentru ca am cunoscut niste oameni adevarati! Mi-a placut pentru ca filmele au fost exceptionale ca tematica, redand mesaje autentice, reale si contorsionate de incarcatura afectiva a personajelor simple si a povestilor personale. Mi-a placut pentru ca am putut savura, fara reclama obsedanta a televiziunilor, lacrimile unei revelatii si intoarceri la realitate in intunericul unei sali de cinema, batista de hartie fiind singurul martor al efectului produs de atata „substanta”..… Mi-a placut deschiderea catre o alta lume, capabila sa-ti ofere informatia de care ai nevoie ca sa eviti experienta inutila a unor greseli umane ale orgoliului, vanitatii, banului si snobismului – filmul documentar.

Am reinvatat de la personaje si mi-am reamintit de ce iubesc viata.  Am vazut ca si concetatenii mei mai au vise si principii si sunt pregatiti sa lupte pentru cauze de mediu daca li se ofera ocazia, ca vor dezbateri si comentarii publice, ca stiu problemele si stiu sa se faca auziti. Am extras si extins continutul tematic, hranindu-ma cu intrebari si programand idei.

M-am rusinat ca sala nu a fost plina, ca cei ce pun pe hartie strategii de dezvoltare durabila sau promoveaza zona Deltei nu au considerat oportun sa se alature evenimentului macar cateva minute,  valorificand o sansa si puterea exemplului.  M-am intristat ca nu am putut invita personal mai multi oameni, supraapreciind puterea de mobilizare a romanului la spectacole ce nu tin de mici, bere si muzica lautareasca, desi totul a fost gratuit si de buna calitate. M-am intristat pentru ca voi cei ce v-ati prescris participarea la eveniment prin retelele sociale virtuale, nu ati facut altceva decat sa va mangaiati Ego-ul cu afirmatii sterile.

Pentru mine totul a fost ca o lectie frumoasa in care esti deopotriva elev si pedagog. Categoric totul va fi valorificat in timp, acum savurand ragazul unei amintiri frumoase cu oameni si experiente de viata. Ma bucur ca i-am cunoscut pe organizatorii Festivalului International de film despre mediu si oameni – PELICAM! Sunteti intr-adevar Oameni si cu siguranta iubiti Mediul.

Concluzie: Daca exista un eveniment acolo unde sunteti si voi, daca acest eveniment este si gratuit si nou, nu ezitati sa bagati capul pe „USA”, s-ar putea sa va placa gustul, iar daca nu va place comentariile vor fi in cunostinta de cauza.
……..Si azi am sa-mi pun si o dorinta: Sper ca sponsorul principal – APA NOVA Bucuresti o companie VEOLIA – sa sustina si editia a -II-a festivalului, pentru ca, categoric, amploarea evenimentului va creste substantial – ATAT MAI ZIC EU….Dar cine sunt EU?