La multi ani FEMEIE!

O legenda ne spune ca in 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, conform unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai tarziu, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotărât ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceiasi zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasa insa abia in 1913. Asadar sarbatoarea de 8 MARTIE a fost perceputa initial drept un moment in care erau afirmate drepturile sociale si politice ale femeilor, precum si progresele facute in ceea ce le priveste.

De atunci au trecut 100 ani, de 8 martie femeia continua sa fie sarbatorita in diverse tari ale lumii, dar discriminarea in ceea ce priveste drepturile sociale si politice ale femeilor este in continuare prezenta si evidenta si in ziua de azi, iar 8 Martie pare a fi un fel de supapa publica in care femeia are binecuvantarea „omului’ cu privire la ceea ce este si ceea ce nu poate fi niciodata (ca asa a facut-o Dumnezeu) – egala cu barbatul. Este un fel de mangaiere periodica si dezlantuire a frustrarilor adunate de-a lungul anului, in grupuri compacte in care energia feminina debordeaza, uneori in manifestari altfel considerante indecente sau tabu. De 8 Martie ai imaginea a ceea ce isi doreste de multe ori sa fie, sa faca sau sa detina femeia dar nu are curajul sa-si asume si sa exprime stiind ca ar primi critica multimii pestrite, invaluita in prejudecati culturale.

In realitate daca ne dorim celebrarea femeii acest lucru nu trebuie sa se reduca la o zi sau o data din calendar ci ar trebui sa fie un continuu  pe o axa a relatiei cu o femeie, fie ia mama, iubita, sotie, colega……. Iar 8 Martie sa fie un apogeu al recunoasterii valorii si importantei femeilor in viata de zi cu zi.

Asadar, dragi „oameni”, daca nu sarbatoriti femeia in fiecare minut al existentei voastre, multumind divinitatii ca va lumineaza si coloreaza viata ca un foc de artificii, nu va straduiti prea mult nici de 8 martie. Iar voi dragi femei invatati sa va apreciati, sa fiti ceea ce doriti sa fiti si sa luptati pentru visele voastre din  simplu motiv ca sunteti si meritati.