Cum imi aleg un curs de formare? Iata o intrebare pe care orice persoana interesata de a se dezvolta profesional si-o pune la un moment dat.
OK, mi-am terminat studiile liceale, poate le-am finalizat si pe cele universitare………dar apreciez ca trebuie sa-mi completez cunostintele si informatiile, sa le actualizez, pentru a fi sigur ca ma voi descurca pe o piata a muncii atat de dinamica si mobila. Dilema mea este ce curs sa fac pentru a fi util pentru mine.
Primul reper in alegerea unui curs este interesul meu fata de un anumit domeniu de activitate. Cu alte cuvinte ce obiectiv profesional am eu pe termen scurt, mediu sau lung. Doresc sa avansez in ierarhie? Doresc sa fiu sigur ca in momentul in care se fac restructurari eu, prin diversitatea competentelor detinute, voi avea sanse crescute de a-mi pastra locul de munca? Doresc sa-mi schimb profesia pentru ca ceea ce fac nu ma mai reprezinta? Doresc sa-mi completez veniturile prin derularea, in paralel, si a altor activitati economice? Iata tot atatea intrebari care imi pot oferi repere prin care imi pot stabili obiectivele profesionale proprii.
Important e, sa stiu, ca formarea profesionala bazata pe diverse cursuri de instruire poate fi: acreditata si neacreditata. Atunci cand este acreditata voi obtinute la final si un document, de regula un certificat sau diploma de absolvire, prin care imi sunt certificate competentele dobandite si de catre institutii publice abilitate (ex. Ministerul muncii, Ministerul Educatiei, Colegiul Psihologilor, CECCAR, etc ). Formarea profesionala neacreditata furnizeaza diverse sesiuni de instruire la finalul carora se pot elibera certificate de participare, documente care atesta participarea la acea sesiune, nefiind recunoscuta insa de institutii publice sau organisme profesionale abilitate. Incadrarea intr-o categorie sau alta nu implica automat si clasificarea unui curs in bun sau rau, ci doar recunoasterea lui raportat la anumite norme si documente legislative in vigoare.
Apoi trebuie sa stiu ca un curs poate fi:
- De initiere – consta in furnizarea unui minimum de cunostinte si abilitati intr-un domeniu de activitate nou pentru mine dar de interes
- De specializare – consta in furnizarea de cunostinte si abilitati intr-un domeniu de activitate nou, dar adiacent formarii mele de baza
- De perfectionare – consta in dezvoltarea abilitatilor existente in cadrul pregatirii mele de baza
- De calificare – consta in furnizarea cunsotintelor si abilitatilor esentiale pentru obtinerea unei calificari intr-un domeniu
Alegerea cursului implica ulterior alegerea furnizorului de formare, moment la care pot evalua piata si solicita o convorbire fata in fata pentru a ma asigura ca am ajuns acolo unde trebuie.
De cele mai multe ori nu stim sa ne alegem cursurile de formare. Nu stim ce ne intereseaza sau nu stim ce curs ne poate satisface nevoile si interesele directe. In acest caz am doua variante. Prima varianta ar fi sa fac singur un studiu de piata, sa caut informatii, sa ma documentez. In acest sens un punct de pornire ar fi denumirea ocupatiei pe care mi-o doresc asa cum este ea detaliata in COR (codul ocupatiilor din Romania), apoi cautarea standardului ocupational aferent acelei ocupatii. O alta varianta ar fi sa solicit sprijinul unui consultant in formare, care pornind de la interesele mele, pregatirea mea profesionala, obiectivele mele sa-mi poata recomanda cursurile utile.
Indiferent de metoda si mijlocul ales este important sa subliniem faptul ca formarea profesionala este un demers continuu, bineinteles daca ne dorim performanta profesionala. La acest moment exista si cursuri gratuite furnizate prin proiecte cu finantare nerambursabila, cursuri ce pot fi valorificate de cei deschisi catre formare.
Important este sa participati la formare, sa aveti o atitudine deschisa indiferent de conjunctura care v-a adus in acel cadru si din fiecare sesiune de formare la care participati sa luati lucrurile bune, pozitive, pentru ca in mod sigur ele se vor reflecta in mod benefic atat in viata voastra profesionala si de ce nu si in cea personala.