In ultima perioada, sau mai exact din momentul la care am acreditat cursul de Specialist in managementul deseurilor si am inceput promovarea lui, suntem intrebati daca aceasta ocupatie este similara cu cea de Tehnician de mediu.

Categoric NU vom raspunde si nici nu trebuie prea multe argumente pentru a observa ca avem doua ocupatii diferite, clasificate diferit si in COR (codul ocupatiilor din Romania – editia revizuita). Asadar sa vedem:

– Tehnicianul in protectia mediului, cod COR 314106, denumit si tehnician ecolog realizeaza teste de laborator si de teren pentru a monitoriza mediul si a investiga sursele poluarii, incluzand cele care afecteaza sanatatea. Sub coordonarea unui expert ecolog (cod COR 221114 sau inginer ecolog cod COR 221117 sau similar) poate colecta mostre de gaze, sol, apa sau alte materiale pentru testare si luarea masurilor corective, in functie de sarcinile atribuite.

– Specialistul in managementul deseurilor, cod COR 325713 se ocupa cu planificarea, organizarea, şi monitorizarea activităţilor specifice managementului şi gestionării deşeurilor, în baza legislaţiei în vigoare aplicabile la nivel european, naţional, regional si/sau local.

In alta ordine de idei, sub aspectul formarii profesionale continue:

– Tehnicianul in protectia mediului nu are standard ocupational acreditat de Autoritatea Nationala Pentru Calificari, ceea ce in mod practic inseamna imposibilitatea (legala) de a elibera un Supliment descriptiv al competentelor dobandite.

– Specialistul in managementul deseurilor are din luna decembrie 2012 acreditat standardul ocupational de catre Autoritatea Nationala Pentru Calificari, ceea ce asigura eliberarea obligatorie a Certificatului de absolvire impreuna cu Suplimentul descriptiv al competentelor.

Raportat la prevederile Legii 211/2011 asigurarea conformarii la standardele nationale si europene in privinta gestiunii deseurilor, de catre operatorii economici publici sau privati, se va realiza prin numirea unei persoane specializate in managementul deseurilor. Aceasta persoana va planifica, detalia si organiza aceasta activitate conform standardelor si va raspunde in fata reprezentantilor institutiilor cu functii de verificare si control.

Din necunoasterea detaliilor si normelor legislative de functionare a furnizorilor de formare profesionala posibilii candidati la un curs pot fi cu usurinta „invaluiti” si directionati catre cursuri care, in fapt  nu le satisfac nevoile. Am observat de exemplu ca unul din furnizorii de formare profesionala deruleaza un curs de Tehnician de mediu si elibereaza si supliment descriptiv (in conditiile in care neavand la baza un standard ocupational acreditat nu are cum sa faca in mod legal acest lucru) si, pentru a fi mai convingator, la descrierea competentelor scrie boldit ceva de genul: „managementul deseurilor conform legii 211/2011”.

Interesant nu?, tocmai de aceea l-as intreba:

– De unde ia suplimentele descriptive in conditiile in care aceste documente sunt eliberate de reprezentantii ANC in teritoriu sub semnatura si nu le elibereaza pentru cursurile fara standard? – oare le multiplica in mod ilegal?

– Cand se va acredita standardul sau se modifica legislatia specifica ce face bietul om? – oare se va trezi ca a facut un curs care nu-l intereseaza.

Sfatul nostru:

– In momentul in care doriti sa va formati profesional intr-un domeniu, pornind de la responsabilitatile si sarcinile pe care doriti sa vi le asumati in campul muncii, interesati-va mai intai care este denumirea acestei ocupatii conform Codului Ocupatiilor din Romania (COR).

– In baza codului COR verificati daca exista standard ocupational (SO) sau standard de pregatire profesionala (SPP) pe site-ul ANC www.anc.gov.ro sectiunea Standarde.

– In functie de rezultat identificati furnizorii de formare profesionala acreditati aflati in proximitatea dvs. si solicitati detalii intr-o discutie fata-in-fata

– Apoi luati decizia de a participa sau nu la un curs.

Succes…. Si inca odata va precizam clar TEHNICIANUL DE MEDIU si SPECIALISTUL IN MANAGEMENTUL DESEURILOR sunt doua „feluri” ocupationale total diferite, singurul punct comun fiind contextul „de mediu”.