Întreb și eu ca un cetățean ce se plimbă prin parc. Evident că nu mă refer la copacii uscați și cu trunchiul putred deoarece aceia reprezentau un pericol pentru integritatea fizică a trecătorilor, deci era absolut normal să fie tăiați de la rădăcină.

Eu mă refer la arborii aceia frumoși ce străjuiau aleile de mers din interiorul parcului, de pe partea cu calea ferată. Efectiv i-au ciuntit, ăsta a fost primul gând când i-am văzut…..dar, cum eu nu sunt specialist am zis să citesc și să verific cum se face toaletarea copacilor, că poate capul meu gândește prost despre niște fapte bune.

Așa că m-am pus pe treabă, am căutat și am găsit pe pagina https://www.brasovcity.ro/ro/mediu#TOALETAREARBORI, o lucrare a unui inginer peisagist, Christian Voinescu, cu titlul Ghid de tundere a arborilor în spațiul urban.

Și am citit și m-am întristat….pentru că, conform înțelegerii mele, toaletarea arborilor din parcul Ciuperca din Tulcea nu a respectat regulile tehnice minime de toaletare.

Pe scurt, în ghid scrie, printre altele, că:

• Orice toaletare NU trebuie să înlăture un procent mai mare de 30% din coronament! Atunci când se înlătură mai mult de 1/3 din coronament vorbim de toaletarea drastică sau de amputarea coronamentului;
• Suprimarea ramurilor groase, cu diametrul de peste 10 cm este de evitat;
• În cazul rănilor cu diametre cuprinse între 5 și 10 cm, cicatrizarea va dura 2-5 ani;
• În cazul rănilor cu diametre între 10 și 15 cm, cicatrizarea va dura 8-10 ani;
• În cazul rănilor cu diametre mai mari de 15 cm procesul de cicatrizare este unul de foarte lungă durată și câteodată imposibil de realizat;
• Tunderile excesive ale coronamentului au repercusiuni asupra sistemului radicular ce intră treptat în declin, deoarece prin reducerea fotosintezei se vor stoca mai puțini nutrienți;
• Tunderea excesivă nu mai oferă umbra dorită și răcoroasă din timpul verii și nu mai reține particulele de praf;
• Arborii asupra cărora s-a intervenit cu asemenea tăieri devin mai scump de întreținut pe termen lung;
• Și explicațiile continuă;

Acum mă doare mai tare sufletul de câte ori mă plimb prin parc și-i văd, inocenți și fără apărare, schingiuți deși nu cereau nimic ci doar ofereau necondiționat: oxigen, culoare și viață.

Și, la fel de chinuiți ca și copacii din parcul Ciuperca sunt și un șir de copaci de la ieșirea din municipiul Tulcea către Agighiol.

Cât de „specialiști” au putut fi oamenii care au realizat toaletarea acestor copaci?